Nikon Z 8 måler 14,4 x 11,9 x 8,3 cm. Til sammenligning måler konkurrenten Sony A7R V kun 13,1 x 9,7 x 8,2 cm.

3 hurtige om Nikon Z 8

Søgeren har 3,69 mio. punkter. Dens lysstyrke er høj, og gengivelsen er krystalklar helt uden flimmer.

Skærmen måler 3,2 tommer. Den kan ikke kun vippes op og ned, men også sidelæns, hvilket fx er fint, når man skyder i højformat i jordhøjde

Funktionsknapperne Fn1 og Fn2 foran er fx nemme at kontrollere med pege- og langfinger. Desuden er det nemt at skifte fokustype med den særlige fokusknap på siden af kameraet.

Dette avancerede full-frame-kamera er langt hen ad vejen det samme kamera som topmodellen til blandt andre sportsfotografer, Z 9, men med en lavere pris, vægt og størrelse. Det betyder, at Z 8 har samme fortrinlige fokussystem med intelligent motivgenkendelse. Det kan selv finde ud af, om du står over for et dyr, et menneske eller et køretøj, og så er der tilført 3D-fokus fra Nikons store spejlreflekser. Funktionen er perfekt til at fastholde motiver, selv når der dukker forhindringer op. Vi skød fx gokarts i fuld fart og hurtige wakeboardere, hvor autofokussen hurtigt og sikkert sugede sig fast på de rigtige motiver og gav os ganske få fejlskud.

En hastighed på 20 billeder i sekundet og en ustoppelig buffer ved både raw- og jpeg-billeder gør Z 8 til et stærkt kamera til action. Med begrænsninger i fx filformat og størrelse kan Z 8 også optage med 30, 60 eller 120 billeder i sekundet.

Det har udelukkende en elektronisk lukker, men da kameraet har en såkaldt stablet billedsensor, er risikoen for såkaldt rolling shutter, hvor objekter i fart kan optræde buede med elektronisk lukker, minimal. Vi oplevede da heller ingen problemer. Den elektroniske lukker kan skyde med 1/32.000 sekund. Det betyder, at man kan bruge store blændeåbninger, selv om solen skinner kraftigt.

Ergonomien er fantastisk god. Z 8 er større end Z 6- og Z 7-modellerne og minder i sin udformning mere om det stærke spejlreflekskamera D850. Grebet er forholdsvis højt og giver dermed plads til alle fingre om grebet. Z 8 føles ekstremt robust, og de mange funktionsknapper sidder præcis, hvor man har brug for dem.

Billedkvaliteten er rigtig flot og mere detaljeret end Canon EOS R5, men ikke helt på niveau med Sony A7R V. Billedstøj er fint under kontrol til og med ISO 25.600. Kameraet leverer desuden fornem 8K-video. Der er både plads til CFexpress- og SD-kort.

PRIS

35.990 kr.

Det syntes vi efter ...

4 minutter: Kameraet ligger lige så godt i hænderne som det store D850.

7 timer: Hastighed og buffer gør Z 8 perfekt til action.

6 dage: Den intelligente autofokus er i topklasse.

Dommen

+

Flot og detaljeret billedkvalitet.

Hurtige serier og ustoppelig buffer.

Suveræn autofokus med intelligent tracking.

8K-video og avancerede videoindstillinger.

Prisen er høj.

KARAKTER

9,5

Specifikationer

45,4 mio. pixels

2.100.000 punkter, skærm

20 billeder/sekund

910 gram

Nærmeste konkurrent

Sony A7R V

Testbilleder