Canon EOS R50 måler 11,6 x 8,6 x 6,9 cm. På forsiden sørger et dybt, gummibelagt greb for en rigtig fin ergonomi.

3 hurtige om Canon EOS R50

Søgeren er meget lille og mørk. Den har en opløsning på 2,36 mio. punkter og opdateres langsomt, hvilket giver lidt flimmer ved panorering.

4K-video optages med 30 billeder i sekundet. Der er en dedikeret videoknap på toppen, som kan bruges, når det skal gå stærkt. Alternativt kan video vælges på programhjulet.

Den intelligente autofokus i EOS R50 kan genkende mennesker, hunde, katte, fugle og køretøjer. Den er hurtig og lynende sikker.

Med EOS R50 er det svært at forestille sig et mindre systemkamera med APS-C-sensor. Størrelsesmæssigt ligger kameraet ganske tæt på det lille EOS M50 Mark II med M-fatning, hvilket R50 naturligt er udset til at afløse. Med sin R-fatning er det nemlig mere fremtidssikret, da det kan bruge alle Canons R-objektiver.

På trods af den yderst kompakte udformning, ligger R50 overraskende godt i hånden. Knapperne sidder strategisk godt, hvilket gør betjeningen nem. Vi savnede dog et joystick til at flytte fokuspunktet. Med R50 klares det ved at trykke på en knap og bruge navigationsknapperne eller med fingeren på skærmen.

Autofokussen er hentet fra det større R10, og det trækker gevaldigt op. Den er lynhurtig og vedholdende, selv ved hurtige motiver. Ligesom med topmodellerne er der intelligent motivgenkendelse. I R50 er der dog færre specifikke motivtyper at vælge imellem. Til normalt brug mærker man dog ikke den store forskel. Autofokus kan fx registrere fugle, og her fangede den lynhurtigt motiverne og prioriterede så vidt muligt øjnene.

Til gengæld kan kameraets hastighed ikke måle sig med autofokussens. R50 klarer godt nok 15 billeder i sekundet med elektronisk lukker, og hastigheden daler til 12 skud med mekanisk lukker. Bufferen spænder dog i den grad ben for actionoptagelser. Den blev fyldt efter kun seks billeder, når vi både skød raw og jpeg. Vi måtte så vente i tre sekunder, før vi kunne skyde videre.

Detaljegengivelsen er udmærket. Eksponeringen er sikker, og når det gælder støjhåndtering, er der fine detaljer op til ISO 12.800.

Som sædvanligt for Canon er skærmen, der måler 3,0 tommer, fuldt fleksibel. Både detaljegengivelse og lysstyrke er fin til prisen. Kameraet er et fint valg for den nye fotograf, mens den mere krævende fotograf vil have mere ud af at gå et trin eller to op ad stigen.

PRIS

6399 kr.

Det syntes vi efter ...

5 minutter: R50 er overraskende lille i forhold til den store fatning.

4 dage: Autofokussen imponerer i denne prisklasse.

1 uge: Den sløve hastighed er trættende.

DOMMEN

+

Fin billedkvalitet selv ved høj ISO.

Hurtig og sikker autofokus.

God ergonomi trods sin meget lille størrelse.

-

Langsom til serieoptagelser.

Ingen billedstabilisering eller forsegling.

KARAKTER

8,6

Specifikationer

24,0 mio. pixels

1,62 mio. punkter, skærm

15 billeder/sekund

375 gram

Nærmeste konkurrent

Nikon Z 30

Testbilleder

Billeder af farvekort er taget på henholdsvis laveste ISO-værdi uden ISO-udvidelse, ISO 1600, ISO 6400 og højeste mulige ISO-værdi med udvidelse.