X-T5 måler 13,0 x 9,1 x 6,4 cm og er dermed en halv cm kortere end X-T4. Det forseglede kamera vejer 557 gram og har dermed tabt sig 50 gram.

3 hurtige om Fujifilm X-T5

Med X-T5 er Fujifilm gået væk fra den fuldt fleksible skærm fra X-T4 og tilbage til X-T3-typen, der kun kan vippes. Det er en fin beslutning til gadefotos, men ikke så optimal til video.

Søgeren har en opløsning på 3,69 mio. pixels ligesom X-T4, men den er en smule større. Gengivelsen er rolig og detaljeret.

Hjulet til eksponeringskompensation på toppen er blevet lidt større, og det drejes med en mere behagelig fasthed end tidligere.

X-T-serien fra Fujifilm er efterhånden legendarisk med det klassiske udseende og flere dedikerede indstillingshjul end andre systemkameraer. På trods af retrodesignet er man dog lige så godt hjulpet af automatik og avancerede funktioner.

X-T5 har fx fået den fine APS-C-sensor med 39,8 mio. pixels fra det 2000 kroner dyrere flagskib X-H2. Ligesom med X-H2 er laveste ISO nu 125 i stedet for 160. Detaljegraden er generelt imponerende og bedre end fx Canon EOS R7. Både det dynamiske omfang og detaljegengivelsen er endda tæt på full-frame-kameraet Nikon Z 7II med 45,4 mio. pixels. Håndtering af støj er flot til og med ISO 12.800. Farverne er desuden fine, og eksponeringen sikker.

Kameraet har samme X-Processor 5 og intelligente fokussystem som X-H2. Man kan specifikt vælge, om autofokussen skal prioritere dyr, fugle, biler, motorcykler, cykler, fly eller tog. I praksis er den lynhurtig og vedholdende. Da vi tog portrætter, havde vi stor glæde af den stærkt forbedrede øjegenkendelse, og ved motiver i bevægelse var autofokussen på niveau med Canon.

En hastighed på 15 billeder i sekundet er udmærket til aktion, men i modsætning til X-H2 med samme hastighed har bufferen det sværere ved at fordøje filerne. Vi fik kun 23 raw- og jpeg-billeder i en serie, før bufferen sagde stop, og vi måtte vente i 20 sekunder, før den var tømt. En del af forklaringen er, at X-T5 udelukkende tager SD-kort og ikke de hurtige CFexpress-kort, X-H2 tager. Der er dog fart på den elektroniske lukker, for med X-T5 kan man fotografere på helt ned til 1/180.000 sekund.

X-T5 er lidt mindre end X-T4, hvilket er fint med korte og lette optikker. Med større objektiver er balancen ikke på niveau med forgængeren.

Med Pixel Shift Multi Shot kan X-T5 tage en billedserie, som sættes sammen til et foto på 160 mio. pixels på computeren. Resultatet er udmærket, men det når ikke fx Panasonic og Sony.

PRIS

16.490 kr.

Det syntes vi efter ...

4 minutter: Den vipbare skærm er perfekt til dette kamera.

7 timer: Fokussystemet er endelig på niveau med konkurrenternes.

6 dage: Detaljerne med denne APS-C-sensor imponerer.

Dommen

+

Fornem og detaljeret billedkvalitet.

Stærk autofokus og god stabilisering.

6K-video og mange indstillingsmuligheder.

Hastigheden er ikke helt i top.

Tager ikke CFexpress-kort.

KARAKTER

9,1

Specifikationer

39,8 mio. pixels

1,84 punkter, skærm

15 billeder/sekund

557 gram

Nærmeste konkurrent

Canon EOS R7

Testbilleder

Billeder af farvekort er taget på henholdsvis laveste ISO-værdi uden ISO-udvidelse, ISO 1600, ISO 6400 og højeste mulige ISO-værdi med udvidelse.