Objektivet har en lysstyrke på F1.8-4.0, men allerede på 24 mm er største blænde F2.8.

3 hurtige om Sony ZV-1 II

Vindhætten er en lille genialitet, når man laver videooptagelser udendørs. Når den var monteret, fik vi ingen vindstøj, selv i ret kraftig blæst.

Stativgevindet er placeret i den ene side, så vi kunne åbne dækslet til batteri og hukommelseskort, når kameraet var på stativ.

På en knap oven på kameraet kan man nemt skifte mellem en stor og en mindre blændeåbning for at få en sløret eller skarp baggrund.

Sony er offensive, når det gælder om at lancere kompakte kameraer, der gør det nemt at lave videoer fra ferie og hverdag og også har gode muligheder på fotosiden. Og sådan et kamera er ZV-1 II, der i forhold til forgængeren har fået kraftigere vidvinkel i den faste zoomoptik. Brændvidden svarer til 18-50 mm, hvor den på det første ZV-1 svarede til 24-70 mm. Hvis du fx filmer dig selv, er det derfor nemmere at få både dig og omgivelserne med.

På fotosiden er den ekstra vidvinkel fin til fx landskaber og arkitektur. 1”-sensoren er forholdsvis stor, så man får en udmærket billedkvalitet, og baggrunden kan blive fint sløret.

Man kan vælge de programmer, man kender fra andre kameraer, fx blændeprioritet, og man kan optage i raw, hvilket den skrabede lillebror ZV-1F ikke klarer. På den måde fungerer kameraet altså også som et fint lommekamera – man må dog undvære søger.

Betjeningen er desværre lidt kluntet. Der er ikke et programhjul, så man skal i menuen for at vælge optageprogram. Man skifter mellem video, foto og en særlig funktion til slowmotion på den samme knap, hvor man trykker en eller flere gange for at cirkle rundt mellem de tre funktioner. Slowmotion ville vi hellere vælge i menuen, så vi ikke skal forbi den funktion, når vi skifter fra video til foto.

Autofokus reagerer hurtigt, og øjefokussen bider sig fint fast i øjnene. Med en særlig funktion kan kameraet optage video, hvor det følger øjet, og når du holder noget op foran kameraet, fx et produkt, skifter fokus til produktet. Så snart du fjerner produktet, lægger fokus sig på øjet igen. Det fungerer hurtigt og præcist. Videokvaliteten i 4K er god og detaljerig.

Det nye objektiv har god skarphed i midten, som er optimal på de mellemste blændeåbninger. På kraftigste vidvinkel bliver hjørnerne aldrig helt skarpe, men det er sjældent i disse områder, at vigtige elementer er placeret.

PRIS:

8000 kr.

Det syntes vi efter …

2 minutter: Det er smart, at kameraet tænder, når man folder den fleksible skærm ud.

1 time: Fint, at kameraet kan ligge i en stor bukselomme.

4 dage: Skærmen er svær at aflæse i solskin.

DOMMEN

+

God lommmestørrelse.

Udmærket billedkvalitet.

Fine videofunktioner.

-

Ingen søger.

Lidt kluntet betjening til foto.

KARAKTER

8,8

Specifikationer

20,0 mio. pixels

0,92 mio. punkter, skærm

24 billeder/sekund

293 gram

Nærmeste konkurrent

Nikon Z 30

Testbilleder