Den store bog er på 384 sider og vejer næsten tre kilo.

Vi danskere er blandt de mest cyklende i verden, og vi var med helt fra begyndelsen. Vi var nogle af de første, der krydsede kontinenter, og den første kvinde, der cyklede verden rundt var såmænd Mai-Britt fra Storkøbenhavn i slutningen af 1970’erne.

De tre eventyrer, pedaltrampere og fortællere Tore Grønne, Bjørn Harvig og Morten Kirckhoff har researchet, samlet og skrevet dette pragtværk, der tager læserne med op på sadlen og ud over stepperne. Sammen med hundredvis af illustrationer, avisudklip, postkort, dagbogsskriblerier og rejsebilleder får vi serveret cyklens underholdende fødselsberetning med masser af dansk vinkel. Derefter følger en lang række fortællinger fra danske tohjulere. Forløbet er ikke snorlige, som vi kender det fra danske supercykelstier, men serveret i uforudsigelig rækkefølge som en ægte langtur på knoglerasleren.

Nogle af historierne (gen)fortælles af de tre bagmænd, nogle berettes af hovedpersonerne selv, og der er også blevet plads til interviews hist og her. Fælles for alle historierne er en stor lyst til at fortælle, opleve og dele. Glæden ved det uforudsigelige, kampen mod bidske hunde, modvind og sig selv samt det at finde hjælpen i det gæstfrie hos fremmede mennesker går igen gennem hele bogen.

Vi møder maleren Fritz Sybergs to teenagebørn, der i 1913 cykler hjem til Kerteminde fra et ophold i Pisa. Den rørende historie om det i dag ældre ægtepar Søren og Isabella Svejstrup, der 20 år efter hjemkomsten fra Sydamerika bliver ringet op af en fransk veninde, der i Chile ved et tilfælde er stødt på et ukendt maleri af parret på deres røde tandem. Et maleri der siden blev købt og fragtet hele vejen til parrets hjem i Danmark. Vi var også begejstrede for et godt gensyn med Nicolai Bangsgaard, hvis cykel- og fotobog, vi tidligere har fortæret med stor appetit. Han cyklede fra 2006 til 2010 verden rundt, og i VELO tænker han tilbage på alle de overvejelser, indtryk, oplevelser og bekymringer, han gjorde sig undervejs. Ikke mindst da hans kammerat tog hjem, selv om de kun var nået til Polen.

VELO er først og fremmest gode historier fra asfalt og grus, men også en stærk og autentisk samling af rejsefotos, der har undveget glansbilledpenslen i fotoredigeringen. Enkelte steder er skud af behersket teknisk kvalitet endda slået stort op på et helt opslag, men denne bog er ikke lavet for perfekthedens skyld, men ruller fint derudaf med diverse afstikkere og omveje undervejs. Kun nogle af de grønne sider med praktiske råd til kommende verdenscyklister mangler luft og bliver især i kapitlerne “Hvordan kommer man på langfart” og “Hvordan passer man på cykel og grej” for banale.

Det ændrer dog ikke på, at VELO er en kraftpræstation af et værk, der for første gang præsenterer et stort udvalg af seje danske tohjulere og giver dem den paradekørsel, de fortjener.

PRIS:

499 kr.

KARAKTER

9,0