Selv om du kan lave mange flotte effekter i billedredigeringen, er der intet, der slår et fysisk filter foran frontglasset, når du vil lave fotos med lange lukkertider, få flere detaljer frem i kontrastfyldte motiver eller vil sikre en flot blå himmel.

Der er nemlig tre typer filtre, som stadig gør en stor forskel under optagelsen og kan løfte dine fotos til nye højder. Det er pol-filteret, ND-filteret og forløbsfilteret, der bruges i vidt forskellige situationer.

>Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende

I denne videoskole gennemgår vi de tre filtre i hvert deres afsnit. Du kan se, hvordan du bruger dem, hvilken effekt de har, og hvordan du får det bedste ud af dem.

Kraftigere farver med et pol-filter

Pol-filteret fjerner reflekser i vandoverflader og andre blanke ting. Det betyder, at man i højere grad kan kigge ned gennem vandet, og at farverne bliver mere mættede, når reflekser i fx blade og i små vanddråber i luften forsvinder.

Polfilteret kan gøre farverne i den blå himmel mere mættede.

Med pol-filteret kan du altså få en mere dyb farve i en blå himmel. Pol-filteret skal dog bruges på den rigtige måde, og i afsnittet længere nede fortæller vi, hvordan du bruger det.

Flotte effekter med et ND-filter

ND-filteret kaldes også et gråfilter, da det fungerer som solbriller, der lukker lys ude. Det bruger du til at få længere lukkertider, så du kan lave effekter, hvor fx vand i en å får en silkeblød overflade, eller skyerne på himlen trækker effektfulde striber.

>ND-filtre kan blandt andet bruges til vandfald, hvor det giver flotte effekter. I denne video fortæller landskabsfotografen Mads Peter Iversen, hvordan du får flotte fotos af vandfald.

Filtrene fås med forskellige styrker, og i videoafsnittet længere nede om ND-filtre, viser vi effekten, og hvordan du udnytter filteret.

Flere detaljer med et forløbsfilter

Forløbsfilteret er helt gennemsigtigt i den ene side og mørkere eller farvet i den anden. Det kan man bruge til at få flere detaljer frem i de mørke og lyse dele af et billede. Tager du et billede med stor kontrast, fx af en mørk forgrund mod en lys himmel, kan du ved hjælp af forløbsfilteret få flere detaljer frem i både den lyse himmel og den mørke forgrund.

Billedet herover er taget uden filter. For at få detaljer i forgrunden har vi eksponeret, så himen er blevet næsten hvid og uden detaljer.

Her har vi brugt et forløbsfilter, så himlen er blevet mørkere og dermed har fået flere detaljer. Vi har desuden hentet endnu flere detaljer frem i Photoshop.

>Læs også om filtre i vores e-bog Guide til landskabsbilleder

Herunder kan du se de tre afsnit i Filterskolen, hvis du er abonnent på Digital FOTO.

Dette indhold er kun for abonnenter

Log ind i Fordelszonen for at få adgang.
Er du ikke abonnent? Få fuld adgang for kun 29 kr.
  • Hent gratis e-bøger, der gør dig til en bedre fotograf.
  • Få fri adgang til alle videokurser i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerige videoer om kameraindstillinger og fototeknik.
  • Download gratis programmer og justeringer til billedbehandling.
  • Få bladet leveret til døren