Objektivet vejer 794 gram, hvilket er 46 gram mindre end forgængeren.

2 hurtige om Sony FE 70-200mm F4.0 MACRO G OSS II

Fokusbegrænseren kan indstilles til at arbejde i det fulde fokusområde, på tre meter til uendeligt eller udelukkende i makroområdet.

Objektivet er cirka 15 cm langt på 70 mm og vokser til 20,5 cm på 200 mm. Den medfølgende modlysblænde føjer yderligere syv cm til længden.

Et brændviddeområde på 70-200 mm er helt klassisk til portrætter, landskaber, action, dyr og meget mere. Med objektivet her føjer Sony så endnu en motivtype til, nemlig makro. Du kan fokusere på en afstand af 26 cm fra billedsensoren på brændvidden 70 mm eller 42 cm på 200 mm. Det giver 0,5x forstørrelse i hele brændviddeområdet. Til sammenligning havde den første generation af objektivet, som blev lanceret i 2013, en maksimal forstørrelsesgrad på 0,13x.

Muligheden for at få 0,5x øger fleksibiliteten markant, og det var en fornøjelse, at vi kunne fotografere fugle det ene øjeblik og gå helt tæt på insekter eller blomsterblade det næste. Monterer man Sonys 2x telekonverter, får man ikke bare dobbelt op på brændvidden, men også på forstørrelsesgraden, der nu bliver 1x. Det fungerede rigtig fint. Dog bliver mindste blænde F8.0, og telekonverteren koster omkring 5000 kroner.

Sony har arbejdet med at forbedre autofokus, der da også reagerer hurtigt, præcist og lydløst. Bokehen – altså baggrundssløringen – er fin og jævn, men trods ni afrundede blændelameller fik vi en anelse kantede cirkler i højlysene på baggrundssløringen. Der er god skarphed i både midten og hjørner fra F4.0 på alle brændvidder. Fra og med F16 daler skarpheden en smule, hvilket er normalt.

Lysstyrken er ikke så høj, men ydelsen er flot, og så er det måske det mest fleksible objektiv, vi har prøvet. Det er i øvrigt Sonys objektiv nr. 50 til deres spejlløse full-frame-kameraer. Det kan dog også bruges med APS-C-kameraerne, hvor man på grund af brændviddeforlængelsen får et endnu mindre udsnit af motiverne.

PRIS

15.500 kr.

DOMMEN

+

Yderst fleksibelt med både tele og makro.

Hurtig og præcis autofokus.

God skarphed og fin baggrundssløring.

-

Hører ikke til de mest lysstærke objektiver.

Bliver langt på 200 mm.

KARAKTER

9,1

Specifikationer

26 cm nærgrænse

9 blændelameller

14,9 x 8,2 cm

794 gram

Testbilleder