Da objektivet har L-fatning, kan det ud over Panasonic også bruges på kameraer fra Leica og Sigma.

2 hurtige om Panasonic LUMIX S 14-28mm F4.0-5.6 MACRO

Objektivet er tætnet mod støv og vandstænk, og det virker robust, selv om det er forholdsvis let.

Længden ændrer sig ikke, når du zoomer, hvilket blandt andet er en fordel, når du er tæt på motiverne.

Med 14 mm byder objektivet her på den hidtil kraftigste vidvinkel i Panasonics serie af optikker til deres full-frame-kameraer. Ultravidvinkler som denne bruges ofte til store vidder i fx landskaber eller i byen. Denne udgave har desuden en nærgrænse på 15 cm fra billedchippen, så man kan også komme rigtig tæt på sine motiver, og her kunne vi få mange detaljer frem i de små motiver.

Panasonic sniger sig endda til at kalde objektivet MACRO, selv om forstørrelsesgraden kun er på 0,5x. For at få 0,5x forstørrelse skal man dog skyde på 28 mm, hvor et motiv på omkring syv cm udfylder billedrammens bredde.

Selv på 14 mm kunne vi fokusere på motiver få cm fra frontlinsen. På 28 mm fik vi samtidig en fin baggrundssløring med afrundede højlys. Man skal dog være opmærksom på, at man nemt kommer til at skygge for motiverne, når man skyder på så kort afstand.

Objektivet er også rigtig velegnet til de traditionelle vidvinkelmotiver, hvor man virkelig får meget med på 14 mm. Autofokus arbejder hurtigt og nærmest helt lydløst. Selv fra største blændeåbning er skarpheden rigtig god i midten. På 14 mm er hjørnerne lidt bløde op til F8.0, mens de er fint skarpe på 28 mm.

På 14 mm er der kraftig tøndefortegning, så lige linjer bliver buede, men det er normalt for så kraftig en vidvinkel og rettes automatisk i jpeg-filerne. I fx Lightroom er det desuden nemt at fjerne fortegning på raw-filerne. Man mister dog en del af de yderste kanter, når billederne rettes op. Der er en anelse vignettering, hvor billedhjørnerne er lidt mørkere end midten, op til F8.0, men også det kan nemt rettes i Lightroom. Der er flot styr på kromatisk aberration.

PRIS

6485 kr.

DOMMEN

+

Let og robust.

God skarphed i midten fra fuld blændeåbning.

Hurtig og lydløs autofokus.

Alsidig optik.

-

Kraftig fortegning på 14 mm.

KARAKTER

9,0

Specifikationer

15 cm nærgrænse

7 blændelameller

8,4 x 9,0 cm

345 gram

Testbilleder

Dette indhold er kun for abonnenter

Log ind i Fordelszonen for at få adgang.
Er du ikke abonnent? Få fuld adgang for kun 29 kr.
  • Hent gratis e-bøger, der gør dig til en bedre fotograf.
  • Få fri adgang til alle videokurser i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerige videoer om kameraindstillinger og fototeknik.
  • Download gratis programmer og justeringer til billedbehandling.
  • Få bladet leveret til døren