Objektivet er vejrforseglet efter IP53-standarden, så det blandt andet modstår vandsprøjt.

2 hurtige om OM SYSTEM M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS PRO

For at få 2:1-makro, skal fokusbegrænseren stilles på S-Macro. Her bliver største blændeåbning F5.0 i stedet for F3.5.

Ved at trække tilbage i fokusringen skifter man hurtigt fra autofokus til manuel fokus, og det er nemt at gøre med kameraet for øjet.

Med dette nye objektiv kan du trække motiverne tættere på end med noget andet objektiv i OM SYSTEMs sortiment. Forstørrelsesgraden kan komme op på 2:1, så motivet fylder dobbelt så meget på billedchippen som i virkeligheden. Her kunne vi få detaljer frem, som vi egentlig slet ikke ønskede at se. Vi opdagede pludselig småkravl på et jordbær, og ethvert lille støvkorn kunne forstyrre optagelsen. Og så kan objektivet endda komme endnu tættere på.

Det kan nemlig bruges med OM SYSTEMs telekonvertere, blandt andet med MC-20 på 2x til godt 3000 kroner, hvor du kan komme på 4:1. Da objektivet er til systemkameraer med Four Thirds-sensorer, hvor brændviddeforlængelsen er 2x, svarer det til 8x forstørrelse på et full-frame-kamera. Her kunne vi få hovedet på en tændstik til at udfylde hele billedfladen.

Objektivet, som har en brændvidde svarende til 180 mm, kan også bruges til andre motiver, fx portrætter. Skarpheden er udmærket. Der er lidt mørke billedhjørner på de største blændeåbninger, som forsvinder fra F5.6.

På almindelige motiver reagerer autofokus hurtigt og præcist, mens den ved makromotiver kan bruges, men er mere tøvende og søgende. Selv med et helt lille fokuspunkt oplevede vi af og til, at OM-1-kameraet ikke stillede skarpt lige i fokuspunktet, men lidt bagved eller foran. Vi foretrak at skyde makro med manuel fokus.

Det lette objektiv er unikt og sjovt at arbejde med, og vi kunne blive ved med at finde nye motiver, vi ville se i detaljen. Blandt andet takket være billedstabiliseringen kunne vi skyde makro håndholdt. Man skal dog være klar over, at dybdeskarpheden er ekstremt lille, så skarpheden ryger nemt.

PRIS

10.990 kroner

DOMMEN

+

Bringer dig vildt tæt på motiverne.

Kompakt og let.

Nemt at indstille.

-

Autofokus er svær at styre ved makro.

Ikke helt billigt.

KARAKTER

9,0

Specifikationer

22 cm nærgrænse

7 blændelameller

13,6 x 7,0 cm

453 gram

Testbilleder

Dette indhold er kun for abonnenter

Log ind i Fordelszonen for at få adgang.
Er du ikke abonnent? Få fuld adgang for kun 29 kr.
  • Hent gratis e-bøger, der gør dig til en bedre fotograf.
  • Få fri adgang til alle videokurser i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerige videoer om kameraindstillinger og fototeknik.
  • Download gratis programmer og justeringer til billedbehandling.
  • Få bladet leveret til døren