Objektivet leveres i en særdeles kraftig og velpolstret taske. Der medfølger desuden en 15 cm lang modlysblænde.

2 hurtige om Nikon NIKKOR Z 600mm F4.0 TC VR S

Objektivet har indbygget telekonverter på 1,4x, som øger brændvidden til 840 mm. Der er desuden flere programmérbare knapper og funktionsringe.

Frontglassets store diameter på 16,5 cm indbyder ikke til montering af filtre. I stedet kan små filtre lægges i en indsats bagerst på objektivet.

For natur- og sportsfotografer er denne tele en sand lækkerbisken. Den er godt nok væsentligt dyrere end spejlrefleksversionen AF-S 600mm F4.0 E FL ED VR. Til gengæld får man indbygget telekonverter, og vægten er tilmed reduceret 550 gram. Længden er stort set den samme.

Som så mange andre teler af denne kaliber kræver den lidt råstyrke at skyde håndholdt med i længere tid. Når vi skød håndholdt, arbejdede billedstabiliseringen dog sikkert, og vi fik kun få slørede skud. Med lysstyrken på F4.0 skal det desuden være ret dunkelt, før ISO-værdien ryger for højt op. Vi skød fx vilde dyr med en lukkertid på 1/800 sekund og F4.0 på en grå og overskyet dag. Her holdt vi ISO på 1400 og fik knivskarpe fotos med fine detaljer og en meget smuk baggrundssløring.

Billedkvaliteten er generelt imponerende med flot skarphed fra midte til hjørner fra fuld blænde til F16. Der ses hverken vignettering, fortegning eller farvefejl.

Med telekonverteren slået til, kunne vi komme endnu tættere på sky småfugle, uden at billedkvaliteten dalede. Her er største blænde dog F5.6, hvilket stadig er fint for så stor en brændvidde. Telekonverteren aktiveres via et lille greb, der nemt skubbes på plads. Begge indstillinger kan låses, så man ikke får skiftet brændvidde ved en fejl.

Autofokussen er hurtig, stille og sikker, og samspillet med motivgenkendelsen i Z 9 var en kæmpe hjælp, når vi skulle fastholde fugle, som hoppede fra gren til gren. Tætteste fokusafstand er 4,3 meter, og via en knap kan man aktivere fokusbegrænsning, så autofokussen først begynder at arbejde fra ti meter, hvilket øger fokushastigheden yderligere.

PRIS

134.990 kr

Det syntes vi efter ...

5 minutter: Vægten er behagelig i forhold til størrelsen.

2 dage: Vi er vilde med den indbyggede telekonverter.

Dommen

+

Knivskarp og lysstærk tele.

Indbygget telekonverter øger brændvidden.

Let og kompakt i sin klasse.

Stativfoden er ikke Arca-kompatibel.

Meget voldsom pris.

KARAKTER

9,2

Specifikationer

430 cm nærgrænse

9 blændelameller

16,5 x 43,7 cm

3260 gram

Testbilleder