Filterstørrelsen er 82 mm. Der medfølger en stor og robust modlysblænde.

2 hurtige om Nikon NIKKOR Z 135mm F1.8 S Plena

Der er få knapper på det gedigne objektiv. Den ene bruges til at skifte mellem autofokus og manuel fokus. De to øvrige er programmérbare knapper.

Den inderste kontrolring er programmérbar. Vi brugte den til at vælge blændeværdi, men man kan fx også bruge den til at justere ISO.

Når man skal beskrive et godt portrætobjektiv, vil mange nok tænke på en brændvidde omkring de 85 mm, hvor man både slipper for fortegning og opnår en fin baggrundssløring. Flere producenter har dog også gode bud på 135 mm. Fordelen her er, at perspektivet presses sammen på en måde, som er bedre til at isolere motivet fra baggrunden. Det er også tilfældet med det store og forseglede NIKKOR Z 135mm F1.8 S Plena.

Billedkvaliteten er absolut førsteklasses med en fremragende skarphed i billedmidten, og hjørnerne følger godt med fra F2.8. Det betyder dog ikke, at hjørnerne er slørede på F1.8, faktisk er skarpheden rigtig fin her – bare ikke lige så god som fra F2.8 til F16.

Den flotte detaljegengivelse ledsages af en indbydende kontrast og ikke mindst en virkelig flot bokeh med perfekt afrundede højlys. De såkaldte katteøjne, hvor cirklerne er ovale i kanterne af billedet i stedet for runde, er stort set elimineret. Højlysene er desuden fri for såkaldte løgringe. Det er to optiske udfordringer, som kan være svære at dæmme op for, men det er i den grad lykkedes for Nikon. Det er så også noget af det, man må grave dybt i pengepungen for.

På fuld blændeåbning fik vi en virkelig lækker baggrundssløring med meget fine overgange i nuancerne. På mindre blænder som F4.0 og F5.6 trådte de cirkelrunde højlys flot frem i baggrunden og gav både portrætter og næroptagelser af planter et raffineret udtryk. Der ses hverken vignettering, fortegning eller farvefejl. Autofokussen reagerer i øvrigt lynhurtigt og er helt stille. Samlet set er optikken noget af det lækreste til portrætter, vi nogensinde har haft i hænderne.

PRIS:

22.990 kr.

Dommen

+

Overlegen skarphed.

Suveræn baggrundssløring.

Lækker byggekvalitet og lydløs fokusmotor.

Optikken er både stor og tung.

Prisskiltet er meget højt.

KARAKTER

9,2

Specifikationer

82 cm nærgrænse

11 blændelameller

14,0 x 9,8 cm

995 gram

Testbilleder

Dette indhold er kun for abonnenter

Log ind i Fordelszonen for at få adgang.
Er du ikke abonnent? Få fuld adgang for kun 29 kr.
  • Hent gratis e-bøger, der gør dig til en bedre fotograf.
  • Få fri adgang til alle videokurser i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerige videoer om kameraindstillinger og fototeknik.
  • Download gratis programmer og justeringer til billedbehandling.
  • Få bladet leveret til døren