Den bedste måde at få flotte billeder af stjernespor er ved at tage en serie på fx 70 billeder af nattehimlen og derefter bruge teknikken stacking til at lægge dem sammen. På den måde får du længere spor, og du kan bruge kortere lukkertider, hvilket giver mulighed for at benytte en lavere ISO-værdi.

Du kan godt bruge et program som Photoshop til at lave stackingen, men med så mange billeder, som det kræver at få tydelige stjernespor, kan det tage halve til hele timer for programmet at bearbejde alle billederne.

Derfor anbefaler vi i stedet det gratis program StarStaX, der er udviklet til netop stjernespor, og som du kan hente her på siden. Programmet hentes som en zip-fil.  Vælg den, som passer til din computer, fx StarStaX-0.71_Win64.zip. Når filen er hentet pakker du den ud. På Windows højreklikker du på filen og vælger  Udpak alle.... Klik dig frem til undermappen, hvor filen StarStaX.exe ligger og dobbeltklik på den.

Det kan være nødvendigt at installere pakken Microsoft Visual C++ Redistributable. Denne fil ligger i roden af den udpakkede fil, og filnavnet begynder med vcredist_.

I videoen herunder kan du se, hvordan du åbner, stacker og gemmer det færdige billede i programmet.

Dette indhold er kun for abonnenter

Log ind i Fordelszonen for at få adgang.
Er du ikke abonnent? Få fuld adgang for kun 29 kr.
  • Hent gratis e-bøger, der gør dig til en bedre fotograf.
  • Få fri adgang til alle videokurser i Lightroom, Photoshop og Elements.
  • Se lærerige videoer om kameraindstillinger og fototeknik.
  • Download gratis programmer og justeringer til billedbehandling.
  • Få bladet leveret til døren